REKORD: Marie fra Frederiksberg har været med til at indsamle rekordhøje 12.9 mio. kr.

Marie Vedel og Kenneth Nygaard, som selv cykler med sclerose, på toppen af Col de la Couillole
dato

Marie Vedel fra Frederiksberg vendte for nyligt hjem fra de franske alper, efter at have cyklet Tour de France-bjerge i kampen mod sclerose. Og hun gjorde det godt. Sammen med resten af Cykelnervens 2024-hold har Marie samlet 12.900.000 kr. ind til Scleroseforeningens arbejde for en verden uden sclerose – og hvordan var det så egentlig at prøve kræfter med mestrenes asfalt? Det fortæller Marie om her.

Kort inden dette års Tour de France prøvede et hold på 500 danske ryttere kræfter de samme udfordrende franske bjerge, nedkørsler og hårnålesving, der af cykeleksperter verden over spås at blive afgørende for årets Tour de France.

De har nemlig deltaget på Cykelnerven, Scleroseforeningens årlige flagskibsevent, hvor ryttere fra hele landet bruger et helt år på at træne og fundraise til fordel for forskningen i sclerose.

Med sig hjem fra Frankrig har rytterne ikke bare en præstations- og naturmæssig oplevelse af den slags, der kan feje benene væk under de fleste. De fik også cyklet 12.9 millioner kroner ind i kampen mod sclerose. Det er rekordhøjt, og den kæmpe sejr skyldes blandt andet Marie Vedel fra Frederiksberg. Hun har brugt et helt år på at komme i form til at cykle bjerge som Col du Galibier, Col de la Couillole, Cime de la Bonnet og Col de Vars – bjerge, som Tour de France-feltet kører i 4., 19. og 20. etape af verdens største, mest prestigefyldte cykelløb.

Disse etaper af Tour de France køres henholdsvis tirsdag den 2. juli, 19. juli og 20. juli 2024. 

Men hvordan er det så at cykle disse Tour de France-bjerge? Og ikke mindst være en del af et kæmpestort sportsligt og cykelmæssigt maskineri, der har til formål at samle vigtige midler ind til sclerosesagen:

- Det var min første tur med Cykelnerven. At cykle for et betydningsfuldt formål, at cykle med personer, som lever med sclerose og høre deres personlige historier, og at cykle i et fællesskab med en masse andre helt igennem fantastiske mennesker har været helt unikt. Det må også pointeres, at jeg var og er vildt imponeret over alt det praktiske arbejde, der bliver gjort ‘bag kulisserne’ for at få sådan en tur stablet på benene, siger Marie og fortsætter:

- Det føltes som at være en del af en gigantisk superheltegruppe, hvor alles superkræfter var at samle penge ind til et rigtig godt formål. Det var og er fantastisk at vide, at hver eneste pedaltramp og hver eneste sveddråbe bidrog til en verden uden sclerose. Det var dybt rørende at cykle med flere ryttere som selv er ramt af sclerose. De kæmper deres egen personlige kamp mod denne forfærdelige sygdom, og samtidig har de overskud til at motivere alle os andre.

Til kamp mod kedelig verdensrekord
Den seneste opgørelse fra det internationale scleroseforbund MSIF (Multiple Sclerosis Internationale Federation viser, at Danmark har den højeste forekomst af sclerose. Til en sammenligning indtager Norge og Sverige en femte og niende plads på listen over de hårdest ramte lande i verden, og derfor er Maries deltagelse med til at gøre en stor forskel i kampen for, at vi en dag kan sige, at vi lever i en verden uden sclerose.

Også Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm, er både stolt og rørt over årets rekordhøje indsamlingsbeløb:

“Det er enormt rørende, at deltagerne i vores cykelevent har samlet så mange penge ind til scleroseforskning. De penge, som de er med til at samle ind for Scleroseforeningen, finansierer mere end halvdelen af al uafhængig dansk scleroseforskning. Og midlerne er afgørende for, at vi i det hele taget har et dansk scleroseforskningsmiljø,” siger direktøren.

Sidste år samlede selvsamme antal ryttere 10.7 mio kr. ind, og de 500 ryttere har derfor rundet endnu et skarpt indsamlingshjørne – skarpt og ikke mindst vigtigt.

Kilde: Cykelnerven
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.